Verslag 5
"Hij gelooft in mij"
Informatie
Naam musical: Hij Gelooft In Mij
Naam gezelschap: Met in de hoofdrollen Martijn Fischer, Chantal Janzen, Hadewych Minis, Tina de Bruin, Cees Geel, Hajo Bruins en Doris Baaten. Het script is geschreven door Frank Ketelaar (scriptschrijver van o.a. de succesvolle televisieseries Overspel) en Kees Prins (scriptschrijver van o.a. Jiskefet). De regie is in handen van Ruut Weissman (artistiek directeur van de Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie).
Naam locatie: De La Mar Theater Amsterdam
Datum voorstelling: 14/11/12
Recensie: Hij Gelooft in Mij
Een muzikaal verhaal over het dramatische leven van André Hazes
‘Schitterend verteld en schitterend uitgevoerd’ - * * * * * AD / Parool
‘Een avondje boeiend theater met alles erop en eraan’ - * * * * ½ Telegraaf
‘Extreem invoelbaar drama. (…) De rolbezetting is over de hele linie op en top’ - * * * * * Volkskrant
‘Martijn Fischer is in de hoofdrol één en al geloofwaardigheid. (…) meeslepend muziektheater’ - * * * * NRC
Hij Gelooft in Mij is een oprecht, geestig en aangrijpend muzikaal verhaal over de ware persoon achter de volksheld André Hazes, zijn verhouding met Rachel en zijn stad Amsterdam. Zijn bekendste nummers illustreren zijn diepe dalen en hoge toppen van succes en teloorgang. Een verhaal gezien door de ogen van Rachel van Galen, een vijftienjarig meisje dat verliefd wordt op de grote Hazes en trouwt met haar idool. Houdt zij van de man of van zijn talent?
Vorm
Ruimte: Een vrij hoge theaterzaal met naar beneden lopende de trappen, hoe lager je komt, hoe dichter je bij het toneel zit.
Het effect van deze ruimte: Je zit hierdoor niet voor elkaars neus en iedereen kan het dus goed zien. Ik vind het De La Mar theater heel mooi.
Toneelbeeld: De acteurs waren in vrij dagelijkse kleding verkleed. De man die André Hazes speelde was natuurlijk vaak in lange leren zware jas en hoed te zien. Het decor was of bij André en Rachel thuis, of in de kroeg of de studio, en met de ruzies zat André in een "hotel".
Welke rollen spelen de leden van het koor: Het koor zong, samen met " André" allerlei liedjes van André hazes, een lied dat bij de scène of situatie paste. En Chantal Jansen zong natuurlijk ook veel. (zij speelde Rachel)
Welke danstechniek: Ik kon de stijl niet helemaal plaatsen. Ik vond het een beetje apart in het rondgezwier zonder veel structuur, maar als het geen structuur had zou iedereen tegen elkaar aan lopen dus degene die het bedacht heeft, heeft het wel knap in elkaar gezet. Maar mijn stijl was het niet.
Inhoud
Korte samenvatting van de voorstelling: Hij gelooft in mij, gaat vooral over Rachel. Haar kant wordt duidelijk gespeeld in dit verhaal. Vanaf de ontmoeting tot de dood van André. André was een niet al te fijne man om mee samen te leven, hij maakte zichzelf en Rachel kapot, maar ondanks dat wilde Rachel het liefst dat alles goed kwam. Ze regelde veel voor hem en probeerde hem op het goede pad te krijgen.
Conflicten: De ruzies tussen André en Rachel lopen hoog op. Ook heeft André ruzies met zijn manager over de manier waarop hij met zijn carrière en optredens omgaat.
Belangrijkste personages:
André: De hoofdpersoon in dit verhaal. Alles draait eigenlijk om hem, de goede en de slechte kanten van zijn leven komen hier naar voren.
Rachel: De vrouw van André, die veel voor hem regelt en voor hem zorgt.
Manager: De man die op carrière gebied alles voor André betekent, maar naarmate André meer gaat drinken, wordt de relatie steeds slechter.
Onderlinge relaties tussen de belangrijkste personages: zie hierboven.
Soort personages: Een zanger die zichzelf kapot maakt, alles doet wat hij wilt maar dit niet kan zonder zijn vrouw.
Met wie heb je het meest meegeleefd: met Rachel. Rachel gaat er bijna aan onderdoor. André maakt keuzes voor zichzelf waar zij de gevolgen van moet dragen. Zij probeert de relatie, het gezin, en zijn carrière te redden, terwijl hij door gaat met het kapot maken van deze belangrijke dingen.
Functie
Wat is het doel van de voorstelling: amusement, en inkijk geven in het leven van een volksheld.
Geef voorbeelden van de theatrale middelen die hierbij een rol spelen: De zang was hetgeen wat de musical vormde, ik vond de dialogen een beetje slap, maar met de liedjes werd het over het algemeen wel een mooi geheel. Het gaat vooral over het leven van Rachel en André samen.
Welke theatrale middelen heeft de regisseur gebruikt om de aandacht van het publiek erbij te houden: De verschillende decors, gemengd met dans en zang.
Eigen mening
Wat was je verwachting, in welk opzicht heeft het er wel/niet aan voldaan: Ik had een hele spectaculaire ontroerende show verwacht, en vond het eigenlijk een beetje tegenvallen. Ik vond de acteer kunsten niet zo goed, behalve van de speler die André speelde.
Wat heeft het meeste indruk op je gemaakt: De zang, alle liedjes en hoe veel mensen in het publiek meezongen.
Totale indruk:
De kostuums en het decor waren vrij saai, het verhaal diepgaand terwijl de dialogen oppervlakkig bleven, veel ruzies veel geschreeuw. De zang was, zoals verwacht, wel heel goed. Martijn Fischer was een prachtige acteur, hij zette André goed neer en zong fantastisch. Chantal Jansen haar acteer werk kon beter, maar haar zang was goed. Ik vond het verhaal eigenlijk niet super boeiend, het herhaalde zichzelf naar mijn mening teveel, en ik vond dat er weinig nieuws gebeurde. Maar het was wel een gezellige sfeer, de hele zaal zong mee met de liedjes en veel mensen waren ook heel enthousiast over het verhaal. Op het iets teveel drama in het script na, vond ik het ook leuk.
Maak jouw eigen website met JouwWeb