Verslag 8

Kranten artikel fotograferen

Naam: Mieke Werter

Klas: 5A

Ik heb met mijn moeder een fotografietentoonstelling bezichtigd in het Rijksmuseum Volkenkunde. (07/06/14) De tentoonstelling heette "Leve de mens!"  en is gefotografeerd door Jimmy Nelson. Hij fotografeerde verschillende stammen, afgelegen van de grote steden en dus met ouderwetse tradities en klederdracht. Hij is op veel verschillende plekken geweest en heeft de meest prachtige foto's genomen. Jimmy Nelson zou eigenlijk alleen op 4 mei, 4 juni en 28 juni aanwezig zijn op de tentoonstelling, maar was er deze zaterdag ook! Dit vonden mijn moeder en ik erg leuk. Zeker ook omdat wij gezien hebben hoe prachtig hij fotografeert.  

 

Wij besloten deze tentoonstelling te bezichtigen omdat wij hierover iets in de krant gelezen hadden. In het krantenartikel stond dat hij vooral de mooie kant van de tradities en culturen weer wilde geven en hierdoor dus geen (voor ons) gruwelijke rituelen gefotografeerd heeft. Mijn moeder en ik zijn beiden geïnteresseerd in fotografie en in buitenlandse, zeldzame culturen.

De foto's hadden verschillende effecten: bij sommige foto's keken de mensen recht in de camera, bij anderen waren ze bezig met een ritueel en bij weer andere foto's zag je een enkel mens de camera in kijken.

De eerste ruimte van de tentoonstelling was ruim. Er hingen drie enorm grote schermen op de muur waarop telkens verschillende foto's van een land geprojecteerd werden. Dit waren voornamelijk groepsfoto's, foto's van gebruiken en foto's van de omgeving. In de zaal was een groot touchscreen waarop je kon zien welke foto uit welk land kwam (als er foto's geprojecteerd werden kwam op de kaart van de wereld een cirkel om de plek waar de foto's genomen waren) en kon je hier op klikken voor extra informatie.

Het was erg bijzonder om te zien dat het beeld van wat normaal gevonden wordt door personen zo over de wereldkan verschillen. Hoe de klederdracht een sfeer kan geven aan de mensen en hoe een bepaalde omgeving of een bepaalde kleur er voor kan zorgen dat het eruit ziet alsof de mensen er helemaal thuis horen, of juist alsof zij uit een andere omgeving getrokken zijn en ergens anders neer zijn gezet. Bij deze tentoonstelling werden de mensen alleen gefotografeerd in hun natuurlijke omgeving. Ik vond het prachtig om te zien. De mensen waren zo levendig. Het leek alsof zij een deel van de omgeving waren, dat zonder deze mensen er iets niet klopte, of het gewoon een saaie foto zou zijn.

In de tweede ruimte was allerlei filmmateriaal te zien. Hierop was Jimmy Nelson zelf ook te zien.  Op de wanden hingen de foto's weer geordend van verschillende volken. Dit waren andere foto's, en de foto's waren van meerdere stammen dan te zien was in de eerste kamer. Nu hing er ook bij elke stam wat informatie. Dit vond ik erg interessant.

In de derde ruimte hing er een strook van digitale beelden, die telkens afgewisseld werden. Op deze beelden waren telkens portretten (een enkele persoon) te zien van verschillende stammen. Deze personen waren in traditionele klederdracht gefotografeerd.

De volgende ruimte was de foto kamer van Jimmy Nelson. Toen mijn moeder en ik stonden te kijken hoe een andere fotograaf verschillende portretfoto's maakte (dit mocht je gratis laten doen) kwam Jimmy Nelson ineens binnen. Hierna begon hij met het maken van foto's. Hij heeft ook een portret van zijn eigen zoon gemaakt. Het was erg bijzonder om te zien hoe hij te werk ging, hoe hij aanwijzingen gaf aan de mensen die op de foto kwamen etc. Door deze aanwijzingen kon hij de mensen eeng geheel andere uitstraling geven. Ook vertelde hij dat hij begonnen was met het maken van een nieuwe tentoonstelling. Hierin zijn vrijwel alleen maar naakte (je ziet geen borsten of e.d.) te zien zijn. Vanaf hun schouders omhoog. Dit was erg leuk nieuws.

De laatste twee kamers waren gevuld met enorm grote groepsfoto's van verschillende stammen. Ik vond het heel bijzonder om te zien hoe je de verschillen in gezichten ziet: verschillende neuzen, oogvormen etc.

Ik zou deze tentoonstelling zeker aanraden aan mensen die geïnteresseerd zijn in cultuur of in fotografie. Of gewoon mensen die iets moois willen zien, want ik kan jullie verzekeren dat het prachtig was. Dit is mijn favoriete foto:

 Vorm

Bij deze tentoonstelling is gebruik gemaakt van filmmateriaal, diashows en grote doeken. Voor de foto's zelf is uiteraard een fotocamera gebruikt. Door de verschillende manier van dingen tentoonstellen per kamer, en door zoveel verschillende stammen in een kamer te trekken werd het op een heel bijzondere manier gepresenteerd. De mensen uit de foto kwamen als het ware tot leven zo mooi en krachtig waren zij gefotografeerd. 

Inhoud

Jimmy Nelson wilde culturen op een mooie manier weergeven. Ik denk dat dit goed gelukt is. De verschillen werden op prachtige wijze zichtbaar in de foto. Hij denkt dat deze zeldzame volkeren verdwijnen door de digitalisering en het verbeterde bereik van de wereld. Hij wilde deze speciale groepen dus graag vastleggen. Hij wil (als dit mogelijk is) over een paar jaar de volkeren opnieuw opzoeken om hen de andere afgelegen volkeren te laten zien zodat zij zien dat zij er niet alleen voor staan. Ook wil hij hen duidelijk maken dat zij hun cultuur moeten koesteren en zich zeker niet aan moeten gaan passen aan het westen, omdat het westen in werkelijkheid veel cultuur armer zijn. Ik vind inheemse volkeren uit andere landen sowieso al heel interessant. Ook vind ik het leuk om te zien hoe de mensen zich gedragen, en wat de verschillen tussen mij en hen zijn. Ook vind ik het heel erg leuk om dingen te fotograferen. Dus een foto expositie over zulke volkeren is iets wat ik echt enorm kan waarderen.

Betekenis/functie

Het had vooral als functies om culturen op een mooie manier te belichten, zoals ik hierboven al noemde. Het is een moderne expositie waarin voor ons wereldvreemde gebruiken en uiterlijke kenmerken gefotografeerd zijn. Het zag er soms zelfs een beetje sprookjesachtig uit.

Mening

Ik vond de foto's echt prachtig. Ik werd eigenlijk een beetje overweldigd toen ik de eerste ruimte binnen stapte en foto's zag van in het noordelijkste puntje van Rusland, waarop Noorderlicht te zien was. Het is een droom van mij dit ooit nog eens zelf te zien. Door de manier waarop de foto genomen was kwam het al zo levendig naar voren dat het voelde alsof ik het bijna aan kon raken of er zelf stond. De mensen op de foto's leken zo aanspreekbaar maar toch ook enorm mysterieus. De fotograaf heeft een enorm talent.

 

Recensie

LEVE DE MENS!

Inheemse volkeren gefotografeerd door Jimmy Nelson

 



Met de expositie LEVE DE MENS! haalt Rijksmuseum Volkenkunde Leiden een wereldprimeur in huis. De gepassioneerde topfotograaf Jimmy Nelson (1967) reisde de afgelopen jaren de hele wereld over om inheemse mensen op hun mooist te portretteren. Van de Chukchi in ijzig Siberië, de Kazakhs uit Mongolië, de Ladakhi uit India en de Mursi in de Hoorn van Afrika tot de Dani in Papua. Met zijn scherpe oog en fabelachtige beheersing van de geavanceerde technische camera realiseerde Nelson een reeks ongeëvenaarde meesterwerken.

De tentoonstelling is meer dan een verzameling topfoto’s. De portretten prikkelen en roepen vragen op. Bezoekers worden uitgedaagd om na te denken over de ander en zichzelf. Sentimenten als bewondering, vervreemding, confrontatie en herkenning. Want: waar kijken we eigenlijk naar? Wat is de rol van de fotograaf en wat is ons eigen blikveld? Wat zeggen de beelden over onszelf?

De tentoonstelling is verdeeld in diverse thema’s. De eerste zaal biedt een overrompelende inleiding die de enorme diversiteit aan landschappen toont van de plaatsen op aarde waar Nelson heeft gefotografeerd. ‘The making of’ toont volop video’s en verhalen over de ontberingen van Nelson voordat hij in de afgelegen gebieden aan het fotograferen toekwam. Ook over onverwachte, hartverwarmende ontmoetingen wordt hier verhaald. ‘Oog in oog’ zoomt in op details en deelonderwerpen zoals foto’s van vrouwen, portretten waar bijzondere haardrachten centraal staan of opvallende sieraden. Alle mensen uit de hele wereld door elkaar. Een feest van diversiteit.

Een opmerkelijke component in de tentoonstelling zijn de foto’s van de ‘binnenlandse reis’ die de fotograaf in januari 2014 maakt. Bewoners van Marken en Terschelling op hun mooist gefotografeerd. 


Jimmy Nelson live in de tentoonstelling: De Studio

Een bijzonder onderdeel van de tentoonstelling is ‘De Studio’. De meesterfotograaf zelf legt bezoekers
vast op de gevoelige plaat, waarmee ze zelf onderdeel van de tentoonstelling worden. In de museumtuin krijgt de groeiende reeks portretten een prominente plaats.

Jimmy Nelson is op de onderstaande data aanwezig in de tentoonstelling.

Woensdag 14 mei

Woensdag 4 juni

Zaterdag 28 juni

 
Aansluitend bij de tentoonstelling organiseert het museum een reeks interessante publieksactiviteiten en lezingendoor Jimmy Nelson.

 

Kijkwijzer

Voor wie nog meer in de foto's van Jimmy Nelson wil ontdekken is er de Kijkwijzer. Die wijst je op details die je anders misschien over het hoofd zou zien. Ook neemt de Kijkwijzer je mee naar voorwerpen in de vaste tentoonstelling die een relatie hebben met de foto's van Jimmy Nelson. Op die manier kom je nog veel meer te weten over de volkeren die door Jimmy zijn gefotografeerd.

 

12 april 2014 - 10:00 tot 07 september 2014 - 17:00

Gevonden op: http://volkenkunde.nl/nl/leve-de-mens

 Mijn mening

Ik ben het eens met de recensie. Ik vind ook dat de portretten vragen oproepen over de mensen in de foto, ook vind ik dat dit werkelijke meesterwerken zijn. Ik kan mij goed vinden in het enthousiasme van de schrijver van de recensie.